Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide)
Sleeve gastrektomi, diğer adıyla tüp mide ameliyatı:
Obezite cerrahisi olarak tüm dünyada en sık uygulanan ameliyat biçimidir. Tüp mide ameliyatında, midenin uzunlamasına bir tüp hâline getirilmesi hedeflenmektedir. Vücut kitle endeksi 40 ve daha yüksek olan, endeksi 35 olup ek olarak diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi sendromu ve diz eklem problemleri gibi yandaş hastalığı olanlarda tüp mide ameliyatı etkili sonuç vermektedir.
Hastalar, ameliyat öncesi tüm kan ve idrar tahlilleri yapılarak genel ve obezite cerrahisi uzmanı, dahiliye uzmanı, psikiyatri uzmanı, kardiyoloji uzmanı ve anesteziyoloji uzmanı tarafından eksiksiz değerlendirilmelidir. Hastalara gereğinde batın ultrasonografisi ve mide endoskopisi (gastroskopi) yapılmalıdır. Hasta “ameliyat olabilir” raporu aldıktan sonra ameliyata alınmalıdır.
Tüp mide ameliyatı, genel anestezi altında laparoskopik yöntemle yapılmakta ve ortalama 1 saat sürmektedir.
Hastaya genel anestezi verildikten sonra göbeğin sol tarafından küçük bir kesi ile karna (CO2) hava verilerek şişirilir. Buradan bir video-kamera gönderilerek ekranda başta karaciğer olmak üzere tüm karın içi organları kontrol edilir. 3-4 adet küçük kesi yapılır. Mide, etraf dokulardan serbestleştirilir. Ardından, mide stapler denilen otomatik dikiş (zımba) sisteminin kullanımıyla kesme ve dikme işlemi aynı anda yapılarak tüp şekline getirilir.